3 gode råd til hurtigere transskribering

Af Patrick Gammelmark, 4. januar 2022

Så blev det din tur: Du sidder med en bunke interviews, og skal have dem alle transskriberet. Og gerne i en fart, så du kan komme i gang med det rigtige arbejde. Men det er kedeligt at transskribere. Derudover - hvis det er første gang du gør det, så bliver du nok overrasket over hvor lang tid det tager.

Hvis ikke du i forvejen er den hurtigste på tasterne, så kan det være en fordel at få hjælp til at få transskriberet dine interviews i en fart. Det tilbyder vi ganske billigt her på siden. Men hvis du gerne selv vil prøve kræfter med denne af nutidens indtastnings-sværvægtere, så er der hjælp at hente. Herunder finder du nemlig vores tre bedste råd til at få ordnet din transskribering i en rivende fart.


1. Opsæt deltagerrækken i transskriptionen på forhånd

Dette lille trick lyder måske banalt, fordi det nærmest er en no-brainer. Alligevel er der overraskende mange, der blot transskriberer direkte ind i et tomt dokument, efterhånden som lydfilen leder en igennem interviewet. Det kan koste dig lang tid, fordi du hele tiden skal skifte format, der stopper dig i dit flow. Men hvis dit interview blot har to deltagere, som de fleste interviews har, så kan dette være en life-saver i din transskribering.

Hvordan opsætter man så deltagerrækken i sin transskription på denne måde? Billedet herunder illustrerer hvad du skal gøre:

Skrmbillede 2022-01-04 kl 111002png

Først opstiller du de to deltagere under hinanden som vist herover. Dernæst markerer du fra markøren og op til den første interviewdeltager. Tryk kopier, og herfra kan du nu gentagne gange bruge genvejstasterne for at indsætte - på Windows er det "Ctrl + V", og på Mac er det "Cmd + V".

Når du har gjort dette skulle du gerne have denne opstilling:

Skrmbillede 2022-01-04 kl 112712png

Nu er du klar til at transskribere! Her kan du hoppe op og ned i dokumentet med piletasterne, og skrive din transskription ud for hvert navn. Med tab-tasten kan du indrykke indholdet, så du får et dejligt, pænt layout i din transskription:

Skrmbillede 2022-01-04 kl 112318png

Og voilá - så er du i gang.

2. Transskriber med de relevante tastaturgenveje på rygraden

Professionelle transskriptører styrer ofte deres lydfiler med en pedal, der lader dem pause og genoptage afspilningen af lydfilerne efter behov under transskriberingen. En pedal til transskribering er dog højst sandsynligt ikke noget, du har tænkt dig at gå ud og investere i, bare fordi det kunne spare dig for 20% af den tid, du bruger på at transskribere. Hvis man som privatperson selv vil transskribere uden ekstra udstyr, så er man nødt til at indstille sig på, at man kommer til at skifte en del frem og tilbage mellem lydfilen og sit tekstredigeringsprogram. Som i - RIGTIG MEGET.

Denne del af transskriberingsarbejdet kan du heldigvis optimere - også selvom du ikke har ekstra udstyr. Det handler om at kende de rigtige tastaturgenveje, der lader dig udføre komplekse handlinger på et splitsekund. Herunder kan du få et overblik over de vigtigste genveje, du skal kende til når du skal transskribere.
 • "Alt + TAB" / "Cmd + TAB" 
  Lader dig skifte hurtigt mellem de to sidste programmer du har haft åbne.
 • "Mellemrum" 
  De fleste programmer, der afspiller lydfiler, pauser og genoptager afspilningen når der trykkes på mellemrum.
 • "Venstre piletast" 
  De fleste programmer, der afspiller lydfiler, spoler 5-10 sekunder tilbage ved tryk på venstre piletast.
 • "Ctrl + B" / "Cmd + B"
  Skifter mellem fed og normal skrifttype - rigtig god, hvis du har benyttet dig af vores første råd.
Få indkorporeret disse genveje i dit arbejde med transskribering - så får du hurtigt skabt et flow for dig selv, og får en færdig transskription stablet på benene.

3. Juster interviewets afspilningshastighed

De fleste af os dødelige må indrømme, at selvom vi synes vi er ganske hurtige på tasterne, så er det dog ganske sjældent, at vi kan nå at nedskrive alt det, der bliver sagt i en samtale, uden at pause afspilningen en gang imellem.

Noget, der dog både kan spare tid og en masse trykken på tastaturet, er hvis du på forhånd går ind og nedjusterer afspilningshastigheden på det interview, som du skal have transskriberet. De fleste afspilningsprogrammer har det som en indbygget funktion. På den måde kan du prøve at få samtalens flow til at matche dit taste-tempo, og så er din opgave bare at få tastaturet til at synkronsvømme med interviewet.

Du skal dog passe på med at skrue for meget ned for afspilningshastigheden, for det kan forsinke processen unødigt. Du vil ikke sidde i en situation, hvor du det meste af tiden blot skal vente på den næste sætning - det bedste for dit skriveflow er, hvis du hele tiden er 3-4 ord bagud, for så kan du udnytte dit maksimale tastetempo bedst muligt. Min erfaring er, at hvis du er hurtig på tasterne, så passer pengene typisk, hvis du sætter afspilningshastigheden på ca. 70% af det oprindelige tempo i lydfilen.

Altså: implementer disse tre simple råd - opsæt deltagerrækken på forhånd, brug tastaturgenveje og juster afspilningshastighed - og så er du allerede godt på vej til at være i mål med dit arbejde.

Held og lykke med transskriberingen!